Tranzacția imobiliară fără intermediar (For Sale By Owner în limba engleză, prescurtat “FSBO”) este un termen din vocabularul afacerilor imobiliare care descrie situația în care tranzacția imobiliară se realizează fără participarea unui intermediar, direct, între vânzător și cumpărător. În acest fel, nici un comision de vânzare-cumpărare nu este acordat pentru intermediar (agentul imobiliar), deoarece acesta nu intervine în niciun fel în desfășurarea tranzacției.

Sistemul FSBO este destinat celor care doresc să evite plata comisionului agenților imobiliari, acesta ajungând de obicei până la 6%. Având în vedere ca vânzarea unei proprietăți prin sistemul FSBO este destul de solicitantă, reprezintă o alternativă pe care nu orice proprietar o alege, în special datorită eforturilor care trebuiesc depuse (analiza a pieței imobiliare, promovare proprie prin diverse canale de publicitate, amenajări de ultimă oră ale proprietății, negocierea personala a prețului de tranzacționare, consultanță juridică, realizarea actelor).

Ziarele, flyerele și alte forme de publicitate stau de mult timp la îndemâna proprietarilor dornici de a se ocupa singuri de procesul de marketing.

Dezvoltarea internetului și faptul că acesta a devenit accesibil majorității populației, au făcut ca informația să ajungă la un mare număr de potențiali cumpărători fără folosirea unui agent imobiliar.

Ideea vânzării caselor pe Internet a apărut cu mai bine de un deceniu în urmă,când în Statele Unite ale Americii. Sute de website-uri încercau să atragă clienții solicitând o taxă de câteva sute de dolari, care includea toate serviciile oferite.

La început, mulți proprietari au apelat la aceste website-uri de specialitate, în ideea că economisesc ceva bani, taxa pentru listarea proprietăților pe website-uri fiind mult mai mică și mai atrăgătoare decât comisionul perceput de agenții imobiliari.

Totuși, multe dintre aceste website-uri au dispărut, iar clienții au fost dezamăgiți de serviciul respectiv. Această decădere s-a datorat în principal faptului că, inițial, aceste website-uri promiteau clienților să facă online tot ceea ce un agent imobiliar făcea în persoană. Cu toate acestea, câteva website-uri au rămas pe piață. Cu timpul, majoritatea și-au schimbat conceptul de operare.

Ascensiunea acestui serviciu s-a datorat faptului că oamenii au înțeles că un website nu poate să înlocuiască toată munca unui agent imobiliar.

FSBO Madison este compania imobiliară, situată în Madison, Wisconsin, care inaugurat folosirea internetului ca alternativă la sistemul MLS (Multiple Listing Service) utilizat de agenții imobiliari. Compania este considerată a deține cel mai mare website de tranzacții imobiliare fără intermediar din Statele Unite ale Americii. Compania a fost fondată de către Christie Miller și Mary Clare Murphy ca o soluție la îndemână de a o ajuta pe Murphy să-și vândă casa. Ele au contactat proprietari locali care aveau casele listate ca „de vânzare de către proprietar” și websiteul a fost lansat pe 28 februarie 1998, cu zece listări. FSBO Madison reprezintă 25% din vânzările de case din zona Madison, conform rapoartelor. În 2002, au raportat aproximativ 2 000 de case listate.

În septembrie 2007, FSBO Madison a fost subiectul unui studiu condus de trei economiști de la Universitatea Northwestern și de la Universitatea Wisconsin, pe nume Igal Hendel, Aviv Nevo și Francois Ortalo-Magne.
Ei au analizat avantajele și dezavantajele folosirii unui agent imobiliar și au descoperit că, în cazul caselor pentru care s-a folosit un agent imobiliar, acestea s-au vândut, în general, mai repede, dar în cazul celor vândute de către proprietar, acesta a iesit în avantaj din punct de vedere financiar. Compararea costurilor a scos la iveală faptul că există o diferență majoră între procentul mediu al vânzării unei case perceput de către un agent imobiliar și $150.00 percepuți de FSBO Madison pentru o listare timp de șase luni. Astfel, rămâne la alegerea proprietarului modalitatea prin care dorește să-și vândă casa. Dacă dorește să economisească 6% din prețul de vânzare, trebuie să depună mult efort și să aștepte mai mult timp. În schimb, dacă dorește ca vânzarea să se realizeze în cel mai scurt timp posibil și fără bătăi de cap, atunci apelează la un profesionist.